Μαθήματα σε Βασικά Αγγλικά για Αρχάριους Online

Η εκμάθηση Αγγλικών (της πιο διαδεδομένης από τις ξένες γλώσσες), ιδιαίτερα από το διαδίκτυο, μπορεί για πολλούς να φαίνεται κάτι δύσκολο, ειδικά αν μιλάμε για αγγλικά για αρχάριους, δηλαδή για άτομα που γνωρίζουν ελάχιστα ή και καθόλου τη γλώσσα. Η αλήθεια όμως είναι ότι τα αγγλικά για αρχάριους (διδασκαλία online) με τη μέθοδο skypenglish, μέσα από ένα πλήρως διαδραστικό πρόγραμμα και με τα πλέον σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα, προσφέρει μια εντελώς διαφορετική εμπειρία στον μαθητή στην εκμάθηση ξένων γλωσσών. Ο μαθητής εμπλέκεται σε αυξημένη αλληλεπίδραση, χρησιμοποιώντας από το πρώτο κιόλας μάθημα τη γλώσσα, με αποτέλεσμα η γραμματική και το λεξιλόγιο να προκύπτουν και να εμπεδώνονται στη διάρκεια του μαθήματος.

Γραμματική για αρχάριους

Η γραμματική της αγγλικής γλώσσας δεν είναι δύσκολη για τα αγγλικά για αρχάριους . Η μέθοδος για τα μαθήματα αγγλικών που χρησιμοποιείται ωστόσο για την εκμάθηση της είναι δύσκολη (όπως και στις υπόλοιπες ξένες γλώσσες), γιατί δίνει έμφαση στην αποστήθιση θεωρίας και κανόνων των ξένων γλωσσών χωρίς τη χρήση κριτικής σκέψης. Αντιστρέφοντας την συμβατική αυτή μέθοδο, η μέθοδος για τα μαθήματα αγγλικών skypenglish εστιάζει πρώτα στην χρήση της γλώσσας και προτρέπει τον μαθητή να συμπεράνει την θεωρία μέσα από τα λάθη του. Με άλλα λόγια, ο μαθητής παρακινείται να μάθει κυρίως από την εμπειρία του με τη γλώσσα και όχι διαβάζοντας μόνο κανόνες και θεωρία. Η αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου για εκμάθηση αγγλικών διαπιστώνεται, τόσο από προχωρημένους μαθητές, όσο και από αρχάριους, από τα πρώτα κιόλας μαθήματα αγγλικών online.

Λεξιλόγιο για αρχάριους

Καθώς η αγγλική έχει επιλεχθεί και χρησιμοποιείται ως δεύτερη ή επίσημη γλώσσα σε πολλές χώρες του κόσμου (ανάμεσα σε πολλές άλλες ξένες γλώσσες), η σωστή εκμάθηση του λεξιλογίου αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να μπορέσει κάποιος να την χειρίζεται αποτελεσματικά και να επιτυγχάνει τους στόχους του σε κάθε μορφή επικοινωνίας, είτε αυτή γίνεται γραπτώς, είτε προφορικά.

Σε πολλά μαθήματα για αγγλικά για αρχάριους οι αρχάριοι μαθητές τρομάζουν στην ιδέα της εκμάθησης του λεξιλογίου, καθώς έχουν την πεποίθηση πως για να καταφέρουν να μιλήσουν Αγγλικά και να παρακολουθήσουν μαθήματα αγγλικών, θα πρέπει να αφιερώσουν ατελείωτες ώρες μελέτης τεράστιου όγκου λέξεων. Πολλοί πιστεύουν ότι όσες περισσότερες λέξεις γνωρίζουν, τόσο πιο εύκολα θα μπορέσουν να επικοινωνήσουν σε μια ξένη γλώσσα (Αγγλικά). Φυσικά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως ένα μεγάλο εύρος λεξιλογίου διευκολύνει την επικοινωνία, αλλά δεν την διασφαλίζει, καθώς το πρόβλημα συνήθως δεν είναι η έλλειψη λεξιλογίου, αλλά η έλλειψη χρήσης της γλώσσας. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί μαθητές, κάτοχοι υψηλών πιστοποιήσεων (ξένων γλωσσών), μέχρι και Γ2, δεν μπορούν να επικοινωνήσουν στα Αγγλικά. Εκεί βλέπουμε ότι υπάρχει το λεξιλόγιο, αλλά λόγω μη χρήσης του, ο μαθητής βρίσκεται σε επίπεδο αρχαρίου όσον αφορά την επικοινωνία. Στο skypenglish, λοιπόν, δίνεται έμφαση στην άμεση και σωστή χρήση μικρού όγκου λέξεων στα μαθήματα αγγλικών και όχι στην στείρα απομνημόνευση πολλών λέξεων, κάτι το οποίο κάνει το μάθημα όχι απλά πιο προσιτό για τους αρχάριους μαθητές, αλλά και πιο ευχάριστο.

Προετοιμασία (homework) για αρχάριους

Ακριβώς η ίδια φιλοσοφία ακολουθείται και στην ανάθεση εργασιών στο σπίτι, δηλαδή στην προετοιμασία που απαιτείται από τον αρχάριο μαθητή για να εμπεδώσει την καινούρια διδακτέα ύλη και να σημειώσει πρόοδο. Μεγάλος αριθμός ασκήσεων που απαιτούν πολλές ώρες μελέτης συνήθως προκαλεί πίεση και άγχος στον μαθητή με αποτέλεσμα πολύ σύντομα να μην μπορεί να ανταποκριθεί και συχνά να παρατάει την προσπάθεια. Το υλικό που χρησιμοποιείται έχει σαν στόχο την υπενθύμιση των όσων διδάχθηκε ο μαθητής στα μαθήματα αγγλικών, τόσο σε λεξιλόγιο όσο και σε γραμματική και αποσκοπεί στο να δώσει την ευκαιρία στον μαθητή να χρησιμοποιήσει ξανά την γλώσσα πάνω σε παρόμοια θεματολογία και να προσπαθήσει να διορθώσει τα λάθη του. Το homework είναι απόλυτα στοχευμένο, με συγκεκριμένο λεξιλόγιο και γραμματική που χρησιμοποιήθηκαν στο προηγούμενο μάθημα.

Ο στόχος

Στο skypenglish πιστεύουμε ότι για να κρατηθεί αμείωτο το ενδιαφέρον του μαθητή, ειδικά στα μαθήματα για αγγλικά για αρχάριους, θα πρέπει να είναι εξίσου καλός γνώστης των δυνατοτήτων του και των αδυναμιών του. Θα πρέπει να είναι μονίμως σε επαφή με αυτό που χρειάζεται από το μάθημα και πώς να το πετύχει. Έτσι μόνο θα διατηρηθεί το ενδιαφέρον του για την διαδικασία και η προσπάθειά του θα αποκτήσει νόημα στα μαθήματα αγγλικών online.

Απαντήσεις από τη Δήμητρα Πετκάκη σε συνήθη ερωτήματα αρχάριων μαθητών

1. [Επικοινωνία στα Αγγλικά.] Πότε θα αρχίσω να μιλάω Αγγλικά;

Η απάντηση εδώ είναι αμέσως. Απλοί, καθημερινοί διάλογοι Αγγλικών είναι εφικτοί από το πρώτο κιόλας μάθημα. Αν ο αρχάριος μαθητής γνωρίζει ελάχιστες λέξεις και είναι σε θέση να συντάξει πολύ απλές προτάσεις, έστω και λανθασμένα, τότε μπορεί άμεσα να αρχίσει να επικοινωνεί στην ξένη γλώσσα των Αγγλικών. Η χρήση Ελληνικών την ώρα του μαθήματος ενισχύει την τάση του μαθητή να σκέφτεται στα Ελληνικά και έπειτα να προσπαθεί να μεταφράσει στην ξένη γλώσσα (Αγγλικά). Αυτό οδηγεί σε πολλά συντακτικά και γραμματικά λάθη και επιβραδύνει την πρόοδο του μαθητή. Αντιθέτως, αν ο μαθητής συνηθίσει να εκφράζεται μόνο στα Αγγλικά, σύντομα θα αρχίσει να σκέφτεται και στην ξένη γλώσσα και αυτό αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχό του για γρήγορη πρόοδο.

2. [Πρόοδος σε προφορικά και γραπτά.] Πόσο σύντομα θα δω αποτελέσματα;

Από την αρχή ο μαθητής διαπιστώνει πως μπορεί να παρακολουθήσει ένα ολόκληρο μάθημα, χωρίς να χρειάζεται να μιλήσει Ελληνικά και αρχίζει σταδιακά να εμπιστεύεται τον εαυτό του. Η πλειοψηφία των αρχάριων μαθητών αρχικά παρατηρούν βελτίωση στην ικανότητά τους για προφορική επικοινωνία μετά από 5-6 μαθήματα. Καθώς προχωράνε τα μαθήματα, ο μαθητής «χτίζει» γραμματική και λεξιλόγιο. Μέσα από γραπτές ασκήσεις πολλαπλών επιλογών και ανάπτυξης θέτει άμεσα σε εφαρμογή αυτές τις γνώσεις και ενδυναμώνει τα γραπτά, με αποτέλεσμα η έκθεση Αγγλικών για αρχάριους να είναι ένας στόχος, ο οποίος μπορεί να επιτευχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα λίγων εβδομάδων.

3. [Τακτικότητα μαθημάτων.] Πόσο συχνά θα πρέπει να κάνω μάθημα;

Η ιδανική συχνότητα των μαθημάτων (γενικά στις ξένες γλώσσες και ειδικότερα τα μαθήματα για αγγλικά για αρχάριους) είναι δύο φορές την εβδομάδα με απόσταση τουλάχιστον μίας ημέρας. Αυτό φυσικά δε σημαίνει πως με ένα μάθημα την εβδομάδα ο μαθητής δεν θα έχει πρόοδο, αλλά είναι δυσκολότερο να αποκτήσει και να διατηρήσει ένα καλό ρυθμό στη διαδικασία. Στην περίπτωση που ο μαθητής δεν έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει περισσότερα μαθήματα την εβδομάδα, καλό θα ήταν με την καθοδήγηση του καθηγητή, να χρησιμοποιήσει διάφορα οπτικοακουστικά μέσα, όπως για παράδειγμα το internet και το youtube, για να διατηρήσει επαφή με τη γλώσσα σε επίπεδο ενίσχυσης της ακουστικής κατανόησης. Από την άλλη μεριά, περισσότερα από 2 μαθήματα την εβδομάδα, ενδεχομένως να δημιουργήσουν δυσκολία στην πρόοδο του μαθητή, καθώς μπορεί να νιώσει πίεση και άγχος και έτσι να χάσει το ενδιαφέρον του για τη διαδικασία.

4. [Online μαθήματα Αγγλικών και τιμές.] Ποιο είναι το κόστος των online μαθημάτων;

Η αλήθεια είναι πως η προσφορά στον τομέα των online μαθημάτων Αγγλικών έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Ο μαθητής πλέον, μπορεί να πετύχει πολύ ανταγωνιστικές τιμές. Φυσικά, θα πρέπει να είναι σίγουρος ότι επενδύει και δεν ξοδεύει απλά τα χρήματά του, κάτι το οποίο μπορεί να είναι δυσδιάκριτο αρχικά, αφού ουσιαστικά αγοράζει μια υπηρεσία και όχι ένα προϊόν. Στα μαθήματα Αγγλικών για αρχάριους, ένα δωρεάν δοκιμαστικό μάθημα μπορεί να προσφέρει μια «γεύση» της αξίας του μαθήματος και στη συνέχεια ο μαθητής να αποφασίσει αν η ποιότητα του μαθήματος που του προσφέρεται, ανταποκρίνεται στο κόστος του.

5. [Μαθαίνω Αγγλικά μόνος μου.] Είναι εφικτό; Τι υλικό μπορώ να χρησιμοποιήσω;

Ο αποτελεσματικότερος και ταχύτερος τρόπος για να μάθει κανείς Αγγλικά, είναι να ζήσει σε αγγλόφωνη χώρα και να εκτεθεί όσο το δυνατόν περισσότερο στην ξένη γλώσσα. Αυτό που συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση, είναι ότι λαμβάνεις και παράγεις τεράστιο όγκο πληροφοριών καθημερινά. Είναι μια διαδικασία υπερεντατικών μαθημάτων σε πραγματικές συνθήκες. Σε ένα σωστό και ισορροπημένο μάθημα Αγγλικών, ο καθηγητής προσπαθεί να δημιουργήσει αυτές τις συνθήκες και παράλληλα προτρέπει τον μαθητή να αλληλεπιδράσει. Ο ρόλος του καθηγητή είναι πολύ σημαντικός και δεν περιορίζεται στο να παραδίδει γραμματική και να διορθώνει ασκήσεις. Η εκμάθηση της Αγγλικής γλώσσας χωρίς την παρουσία καθηγητή, δεν θα μπορούσε παρά να είναι μια ελλιπής διαδικασία. Ωστόσο, πιστεύω πως είναι εφικτό ο μαθητής να βελτιωθεί σε συγκεκριμένους τομείς στις ξένες γλώσσες, χωρίς τη βοήθεια του καθηγητή. Για παράδειγμα, μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα του στην ακουστική κατανόηση, ακούγοντας μουσική, βλέποντας ταινίες και παρακολουθώντας βίντεο στο youtube. Μπορεί να εμπλουτίσει το παθητικό του λεξιλόγιο, διαβάζοντας κάποιο βιβλίο στα Αγγλικά, ακόμα και να κατανοήσει καλύτερα τη γραμματική αν μελετήσει βιβλία Αγγλικών. Για να κατακτήσει όμως τη γλώσσα και να τη χρησιμοποιεί με αυτοπεποίθηση, είναι απαραίτητη η συνεργασία με κάποιον καθηγητή έστω και για μικρό χρονικό διάστημα.

Κάνε σήμερα ένα ΔΩΡΕΑΝ δοκιμαστικό μάθημα αγγλικών για Αρχάριους