Φροντιστήριο ή Ιδιαίτερα για εκμάθηση βασικών Αγγλικών;
Φροντιστήριο ή Ιδιαίτερα για εκμάθηση βασικών Αγγλικών;
22 Οκτωβρίου 2021
Πόσο εύκολο είναι ένας ενήλικας να μάθει Αγγλικά;
Πόσο εύκολο είναι ένας ενήλικας να μάθει Αγγλικά;
22 Οκτωβρίου 2021
Φροντιστήριο ή Ιδιαίτερα για εκμάθηση βασικών Αγγλικών;
Φροντιστήριο ή Ιδιαίτερα για εκμάθηση βασικών Αγγλικών;
22 Οκτωβρίου 2021
Πόσο εύκολο είναι ένας ενήλικας να μάθει Αγγλικά;
Πόσο εύκολο είναι ένας ενήλικας να μάθει Αγγλικά;
22 Οκτωβρίου 2021

Γιατί να μάθω Αγγλικά; Γιατί είναι σημαντική η Αγγλική γλώσσα;

Στη χώρα μας παρατηρείται ένα φαινόμενο που ναι μεν παρατηρείται και σε άλλες, αλλά δεν είναι και τόσο έντονο: όλοι σχεδόν μαθαίνουν και μπορούν σε κάποιο βαθμό να μιλήσουν και να κατανοήσουν τα Αγγλικά. Αν και παραδοσιακά η εκμάθηση της γλώσσας γίνεται σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα, αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον μπαίνει στο πρόγραμμα σπουδών του σχολείου από το Νηπιαγωγείο! Είναι λοιπόν προφανές ότι οι περισσότεροι Έλληνες – αλλά και το ίδιο το κράτος – πιστεύουν ότι τα Αγγλικά είναι πολύ χρήσιμα και σχεδόν όλοι πρέπει να τα γνωρίζουν.

Είναι λοιπόν λογικό να αναρωτιέται κάποιος τι είναι αυτό που κάνει τα αγγλικά τόσο σημαντικά και απαραίτητα για κάθε άνθρωπο. Όσοι δεν ξέρουν ούτε τα βασικά Αγγλικά, είναι φυσικό να αισθάνονται μειονεκτικά ακόμη και αν δεν γνωρίζουν την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, οπότε και θέλουν να μάθουν τουλάχιστον βασικά Αγγλικά καθημερινής χρήσης – Αγγλικά για αρχάριους. Αυτό που ανησυχεί όμως πολλούς που θέλουν να μάθουν Αγγλικά, είτε μιλάμε για νέους και παιδιά είτε για ενήλικες, είναι η γραμματική και οι ασκήσεις καθώς και οι πιθανοί τρόποι εξάσκησης Αγγλικών. Θα προσπαθήσουμε εδώ να απαντήσουμε αναλυτικά σε όλα αυτά τα ερωτήματα.

Γιατί τα Αγγλικά είναι σημαντικά για τον κάθε άνθρωπο;

Είτε μας αρέσει είτε όχι, τα Αγγλικά είναι εδώ και δεκαετίες η λεγόμενη διεθνής ή παγκόσμια γλώσσα. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι άνθρωποι από όλες τις γωνιές του κόσμου μπορούν να συνεννοηθούν σε κάποιο βαθμό στην Αγγλική ακόμη και αν οι μητρικές τους γλώσσες είναι τελείως διαφορετικές. Χάρη στα Αγγλικά λοιπόν, ένας Έλληνας μπορεί να μάθει σχετικά εύκολα που είναι ένα μουσείο ή ο κοντινότερος σταθμός μετρό στο Τόκιο. Επιπλέον, εννοείται ότι για μία χώρα σαν την Ελλάδα όπου ο Τουρισμός και το διεθνές εμπόριο είναι οι κύριες πηγές εσόδων, η γνώση Αγγλικών είναι απλά απαραίτητη για την αγορά εργασίας. Δεν νοείται να δουλεύει κάποιος σε κάποιο ξενοδοχείο και να μην ξέρει τουλάχιστον βασικά Αγγλικά. Τέλος, μεγάλο μέρος του περιεχομένου διασκέδασης στις μέρες μας είναι στα Αγγλικά και μάλιστα χωρίς υπότιτλους ή μεταγλώττιση στα Ελληνικά.

Βασικά Αγγλικά καθημερινής χρήσης

Όταν μιλάμε για γνώση Αγγλικών δεν εννοούμε απαραίτητα να είναι κανείς σε θέση να διαβάσει Σαίξπηρ από το πρωτότυπο, αλλά να μπορεί να συνεννοηθεί αποτελεσματικά σε διάφορες καταστάσεις επικοινωνίας. Αυτό μπορεί να γίνει με τα λεγόμενα βασικά Αγγλικά καθημερινής χρήσης τα οποία στην ουσία είναι έτοιμες εκφράσεις που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος για να ανταποκριθεί σε συγκεκριμένες καταστάσεις επικοινωνίας. Με τα βασικά Αγγλικά για παράδειγμα μπορεί να μάθει κανείς να δίνει οδηγίες, να λέει την ώρα, να εκφράζει το γούστο του για κάποια θέματα κλπ. Μιλάμε λοιπόν για μία λύση που μπορεί να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους που δεν γνωρίζουν σχεδόν καθόλου τη γλώσσα να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της σύγχρονης παγκόσμιας κοινωνίας και της αγοράς εργασίας.

Γραμματική και Ασκήσεις

Ο μεγάλος φόβος και τρόμος πολλών όσον αφορά τα Αγγλικά είναι η γραμματική και οι ασκήσεις, δεν είναι όμως πλέον καθόλου δικαιολογημένος καθώς βασίζεται σε παλιές εποχές. Πλέον η διδακτική ξένων γλωσσών δεν βασίζεται στην απομνημόνευση κανόνων και τις πολλές ασκήσεις αλλά στην απόκτηση επικοινωνιακών δεξιοτήτων. Ο μαθητής μαθαίνει πάλι γραμματική, αλλά την ανακαλύπτει μόνος του με έναν τρόπο πιο φυσικό, χωρίς να χρειάζεται να απομνημονεύει κανόνες κι εξαιρέσεις. Επιπλέον, η αγγλική γραμματική είναι αρκετά πιο απλή από τη γραμματική άλλων γλωσσών, όπως τα Γαλλικά ή τα Ισπανικά.

Τρόποι Εξάσκησης Αγγλικών

Το διαδίκτυο μπορεί να κάνει την εξάσκηση των Αγγλικών – κάτι που όχι μόνο «συντηρεί» τις γνώσεις ώστε να μην «σκουριάζουν» αλλά τις εμπλουτίζει κιόλας – πολύ απλή υπόθεση. Πλέον χάρη στα social media αλλά και εφαρμογές σαν το Messenger και το Skype μπορεί ο καθένας να συνομιλήσει είτε γραπτά είτε και μέσω βίντεο με ανθρώπους από όλο τον κόσμο, υπάρχουν μάλιστα και ειδικά γκρουπ για την εξάσκηση Αγγλικών. Επιπλέον, είναι πλέον πολύ εύκολο να βρει κανείς υλικό ψυχαγωγίας στα Αγγλικά και να το παρακολουθήσει χωρίς υπότιτλους. Με άλλα λόγια, η εξάσκηση είναι πιο εύκολη από ποτέ, αρκεί να υπάρχει χρόνος και μεράκι.