Γιατί να μάθω Αγγλικά; Γιατί είναι σημαντική η Αγγλική γλώσσα;
Γιατί να μάθω Αγγλικά; Γιατί είναι σημαντική η Αγγλική γλώσσα;
22 Οκτωβρίου 2021
Συμβουλές για ενήλικες που θέλουν να μάθουν Αγγλικά
Συμβουλές για ενήλικες που θέλουν να μάθουν Αγγλικά
22 Οκτωβρίου 2021

Πόσο εύκολο είναι ένας ενήλικας να μάθει Αγγλικά;

Πόσο εύκολο είναι ένας ενήλικας να μάθει Αγγλικά;

Στην εποχή μας γνωρίζουμε όλοι πόσο σημαντικό είναι να ξέρει κανείς καλά Αγγλικά ή έστω τα βασικά, ειδικά αν θέλει να έχει επιτυχίες στην αγορά εργασίας. Δυστυχώς όμως υπάρχουν πολλοί ενήλικες που είτε δεν γνωρίζουν καθόλου Αγγλικά, είτε γνωρίζουν πολύ λίγα. Αυτό συνήθως συμβαίνει γιατί τα παράτησαν όταν ήταν μικροί για να ασχοληθούν με κάποια άλλη δραστηριότητα, κάποιο άθλημα για παράδειγμα. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι σχεδόν αδύνατον να μάθει ένας ενήλικας Αγγλικά, αλλά αυτό στις μέρες μας δεν ισχύει σε καμία περίπτωση.

Στην εποχή που ζούμε απαιτείται οι ενήλικες να αποκτούν συνέχεια νέες γνώσεις και δεξιότητες, οπότε υπάρχουν πολλοί καθηγητές κι εκπαιδευτικές μέθοδοι που απευθύνονται αποκλειστικά ή κυρίως σε ενήλικες. Υπάρχουν ωστόσο κάποια βασικά ερωτήματα που αφορούν τα Αγγλικά για ενήλικες.

Ένα από τα ερωτήματα που πολλοί έχουν σχετικά με την εκμάθηση μίας ξένης γλώσσας είναι ο ρόλος που παίζει η ηλικία. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ότι τον πιο σημαντικό ρόλο τον παίζουν η αφοσίωση και το μεράκι. Άλλοι αναρωτιούνται αν το να μάθει κανείς Αγγλικά είναι θέμα έφεσης ή θέλησης, εδώ θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι λίγο και από τα δύο. Αυτό όμως που πρέπει να απαντήσει οποιοσδήποτε ένας ενήλικας πριν ξεκινήσει να μαθαίνει Αγγλικά είναι πόσο πολύ τον ενδιαφέρει να τα μάθει και πόσο δυνατός είναι ο στόχος του.

Πόσο επηρεάζει η ηλικία στην εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας;

Είναι γνωστό πως τα παιδιά μαθαίνουν πολύ εύκολα αφού το μυαλό στην παιδική ηλικία είναι πολύ εύπλαστο και η ζωή τους δεν έχει ακόμη τα άγχη και τα προβλήματα των ενηλίκων. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος χάνει την ικανότητα του να μαθαίνει ή αυτή η ικανότητα μειώνεται σημαντικά. Αυτό που αλλάζει είναι ο τρόπος με τον οποίο μαθαίνει. Αν ένας ενήλικας διδαχθεί κάτι με τον σωστό τρόπο, θα μπορέσει να το μάθει πολύ εύκολα κι ευχάριστα, αυτό ισχύει και για τα αγγλικά και για οποιαδήποτε άλλη ξένη γλώσσα. Η ηλικία λοιπόν παίζει ρόλο στο πως θα οργανωθεί και θα διεξαχθεί η διδακτική διαδικασία και όχι στο αν και κατά πόσο μπορεί να μάθει κανείς Αγγλικά ή οτιδήποτε άλλο.

Είναι θέμα έφεσης ή θέλησης τελικά;

Κάποιοι δεν κάνουν κάποια προσπάθεια να μάθουν μία ξένη γλώσσα σε μεγάλη ηλικία επειδή απλά πιστεύουν ότι «δεν το έχουν», πιστεύουν δηλαδή ότι είναι θέμα έφεσης. Σίγουρα υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που έχουν έμφυτο ταλέντο στην εκμάθηση Αγγλικών και άλλων ξένων γλωσσών, όπως υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν ταλέντο στο ποδόσφαιρο ή το τραγούδι. Δεν αρκεί όμως μόνο το ταλέντο, απλά όσοι έχουν έφεση σε κάτι απλά το μαθαίνουν πιο γρήγορα. Με άλλα λόγια, αν υπάρχει θέληση και μεράκι όλα λύνονται και η θέληση ειδικά είναι απαραίτητη ακόμη και για όσους έχουν έμφυτο ταλέντο σε κάτι.

Πόσο πολύ σε ενδιαφέρει να μάθεις Αγγλικά;

Όπως είπαμε και πριν, όλα είναι θέμα θέλησης και αυτό ισχύει διπλά για τους ενήλικες που είναι πιο συνειδητοποιημένοι από τα παιδιά και ο χρόνος τους είναι πολύ πιο πολύτιμος. Πριν λοιπόν ξεκινήσεις να μαθαίνεις Αγγλικά, θα πρέπει να ρωτήσεις τον εαυτό σου αν το θέλεις πραγματικά γιατί θα είναι μία διαδικασία που δεν θα είναι απαραίτητα δύσκολη, αλλά θα απαιτεί από εσένα αρκετό χρόνο και αφοσίωση. Χωρίς ισχυρή θέληση δεν θα καταφέρει κανείς ενήλικας να μάθει Αγγλικά ή οτιδήποτε άλλο.

Πόσο δυνατό στόχο έχεις;

Είναι γνωστό ότι οι ενήλικες προσανατολίζονται σε στόχους. Όσο πιο σημαντικός είναι ένας στόχος, τόσο πιο πολύ θα προσπαθήσουν να τον πετύχουν. Είναι καλό λοιπόν να συνδέσεις την εκμάθηση Αγγλικών με κάποιο δυνατό στόχο όπως την επαγγελματική ή ακαδημαϊκή εξέλιξη ή την επιτυχία στην αγορά εργασίας. Έτσι θα καταφέρεις να βρεις τη δύναμη, την ενέργεια και τη θέληση που χρειάζονται για να μάθεις Αγγλικά.