Η μάθηση πέρα από τους τύπους
Η μάθηση πέρα από τους «τύπους»
3 Ιανουαρίου 2017
Η μάθηση πέρα από τους τύπους
Η μάθηση πέρα από τους «τύπους»
3 Ιανουαρίου 2017

Ισχυρό Κίνητρο; Εύκολος Δρόμος!

Δεν είναι απλά υπέροχο αυτό το μήνυμα; Ο άνθρωπος μπορεί να μάθει σε κάθε ηλικία! Πώς; Έχοντας ξεκάθαρο στόχο και ισχυρό κίνητρο!

Το σποτάκι ξεκινάει με τον ηλικιωμένο άντρα να υποδέχεται με χαρά το πακέτο που θα τον βοηθήσει να μάθει Αγγλικά. Αρχικά σαστίζει με τη δουλειά που τον περιμένει, όμως αμέσως ξεκινάει τη μελέτη με πολλή όρεξη, εφαρμόζοντας διάφορες τεχνικές. Αναρωτιέσαι, από την αρχή του βίντεο, τι είναι αυτό το οποίο κάνει τον άντρα, σε αυτή την ηλικία, να μελετά με τέτοια αφοσίωση και πάθος. Ο γρίφος λύνεται στα τελευταία δευτερόλεπτα της ιστορίας, όπου ο άντρας ταξιδεύει στην Αγγλία για να συναντήσει τη μικρή του εγγονή! Η ανάγκη αυτού του ανθρώπου να επικοινωνήσει τα συναισθήματά του στο αγαπημένο του πρόσωπο είναι αυτό που τον κινητοποιεί. Έτσι λοιπόν, περνάει μέσα από τη διαδικασία της εκμάθησης της γλώσσας με ευχαρίστηση και χαρά!

Μέσα από την πολυετή διδακτική εμπειρία μου διαπιστώνω πως όταν οι μαθητές έχουν κίνητρο για να μελετήσουν, το κάνουν πιο εύκολα, πιο σωστά, πιο ευχάριστα και έχουν πάντα καλύτερα αποτελέσματα. Ακόμα και ένα δωράκι σε περίπτωση κάποιας μικρής επιτυχίας, δίνει θεαματική ώθηση για μελέτη στο μικρό μαθητή. Η επιβράβευση με ένα καλό βαθμό, αλλά και η απόκτηση κάποιου πιστοποιητικού μετά από εξετάσεις, αποτελούν συχνά κίνητρο για μεγαλύτερους μαθητές. Το ίδιο ισχύει και για τον εργαζόμενο ο οποίος βελτιώνεται διαρκώς στη χρήση της γλώσσας και βλέπει αποτελέσματα στη δουλειά του.  Ένας ξεκάθαρος στόχος και ένα δυνατό κίνητρο είναι ικανά να μεταμορφώσουν ένα μαθητή αδιάφορο, σε αφοσιωμένο και επιμελή. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι πολλοί μαθητές δείχνουν εκπληκτική βελτίωση τη χρονιά που πρόκειται να δώσουν εξετάσεις πιστοποίησης.

Ο ήρωας της ιστορίας δεν ξεχνάει ποτέ το κίνητρό του. Ονειροπολεί και φαντάζεται τη στιγμή της μεγάλης συνάντησης. Τη στιγμή που θα καταφέρει να μιλήσει στη μικρή του εγγονή και εκείνη θα τον καταλάβει!

Είναι χρήσιμο λοιπόν, ο καθένας μας να ψάξει μέσα του, αυτό που θα του δώσει δύναμη να ξεκινήσει το ταξίδι της μάθησης. Αυτό που θα τον συντροφεύει σε όλη αυτή την πορεία και θα του δίνει ενέργεια να συνεχίζει, μέχρι την κατάκτηση του στόχου του.

Εσένα, ποιό είναι το κίνητρό σου;